30 Temmuz 2023 • 15 dakikalık okuma
Linux işletim sisteminde kullanılan dizin yapısı Unix tabanlıdır ve Unix benzeri işletim sistemleri ile benzerlik gösterir. Linux dizin yapısı, Filesystem Hierarchy Standard (kısaltması: FSH) adlı standart yapıyı kullanır. FSH yapısında tüm dosya ve dizinler ana dizin olan / (root) dizini altında bulunur;
Linux işletim sisteminde tüm dosya ve dizinlerinlerin içinde bulunduran en üst dizindir. / ile gösterilir ve (root) ana ve ya kök dizin olarak adlandırılır. Sadece root kullanıcısının bu dizine yazma yetkisi bulunur.
/bin dizini, kullanıcılar için binary sistem komutları ve diğer çalıştırılabilir dosyaları barındırır. Örneğin; ls , cp , cd , mv , rm ve benzeri temel shell komutları ve programları bu dizinde bulunur ve genellikle Linux işletim sistemindeki tüm kullanıcılar tarafından erişilebilirler.
/boot dizininde işletim sistemini başlatmak için kullanılan dosyalar bulunur.
/dev dizininde işletim sisteminde bağlanan sabit diskler, CD-ROM, ses kartları, USB bellekler, harici çevre birimleri gibi aygıtlar bulunur. Bu dosyalar sanal dosyalardır ve fiziksel olarak disk üzerinde diğer dosyalar gibi bulunumazlar.
/etc dizini işletim sisteminin kullandığı temel konfigürasyon dosyalarını barındırır. Script dosyaları, ağ ve kullanıcı işlemleri vb. ile ilgili dosyalar bulunur.
Sistemdeki her kullanıcı için /home dizini altında kullanıcıya özel dizin oluşturulur.
Örneğin; /home/melih , /home/kamil gibi.
Sistemdeki kullanıcıların kişisel dizinidir. Kullanıcıya özel konfigürasyonlar, dizinler ve dosyalar bu dosya altında bulunur.
Örneğin; /home/melih/Desktop , /home/melih/Documents , /home/melih/Downloads , /home/melih/Pictures vb.
/lib dizininde /bin ve /sbin dizinlerindeki komut ve programların ihtiyaç duyduğu ortak sistem kütüphaneleri bulunur.
/usr/bin ve /usr/sbin dizinlerindeki dosyaların kullandığı dizinler /usr/lib dizini altındadır.
/media dizininde USB disk, SD kart, CD-ROM, DVD vb. çıkarılabilir aygıtların içeriklerine ulaşılan dizinler bulunur.
/mnt dizini /media dizinine benzer fakat sistem yöneticilerinin kullandığı manuel olarak bağlanan aygıt ve dizinler için kullanılır.
/opt dizininde opsiyonel ya da üçüncü parti yazılımların dosyaları yer alır. Resmi uygulama depolarında bulunmayan yazılımlar yüklendiğinde sistemde bu dizin altına tutulur.
/proc dizini sistemin anlık durumu, işlemci ve bellek kullanımı, işlem ve kernel bilgilerini gösteren uygulamalar bulunduran sanal bir dizindir.
Sistemdeki en yetkili root kullanıcısı için oluşturulan kişisel dizindir. Sistemdeki diğer kullanıcıların kişisel dizinleri /home/ dizini altındadır fakat root kullanıcının kişisel dizini /root dizini altında bulunur.
/run dizini sistemin başlamasından itibaren sistem bilgilerini kaydeden geçiçi bir dizindir. Arka planda çalışan uygulamalar, oturum açan kullanıcılar vb. sistem bilgilerini barındırır.
/sbin dizini /bin dizinine benzer fakat genellikle sistem yöneticileri ve yetkili kullanıcılar tarafından kullanılan yönetim araçları ve sistem binary dosyalarılarını barındırır.
/srv sunucu ile alakalı dosyaların bulunduğu dizindir.
/sys dizini sürücüler, aygıtlar ve kernel ile ilgili bilgiler içerir.
/tmp dizininde sistem ve uygulamalarının kullandığı geçici dosyalar bulunur. Sistem yeniden başlatıldığında silinirler.
/usr dizininde sistem genelinde tüm kullanıcılar için kütüphaneler, uygulama ve programlar, sistem araçları ve dosyaları, dokümantasyonlar ve kullanım kılavuzları vb. dosya ve dizinler bulunur.
/usr/bin dizini kullanıcı programlarının kullandığı binary dosyaları barındırır. /bin dizininde bulunamayan dosya ve dizinler için /usr/bin dizinine bakılır.
/usr/sbin altında sistem yöneticilerinin kullandığı binary dosyaları bulunur. /sbin dizininde bulunamayan dosya ve dizinler için /usr/sbin dizinine bakılır.
/usr/lib dizininde /usr/bin ve /usr/sbin dizini uygulamalarının kütüphaneleri bulunur.
/usr/share dizininde tüm kütüphaneler için ortak dosyalar yada dokümantasyonlar bulunur.
/var dizininde log dosyaları, e-posta dizinleri, yazıcı kuyrukları, paketler veritabanları gibi çeşitli dosyalar bulunur.